Γι' αυτό γεννήθηκες ΕΛΛΗΝΑ !

Γι' αυτό γεννήθηκες ΕΛΛΗΝΑ !

AN...

AN...

Η ΕΛΛΑΣ ΑΝΩΘΕΝ....

Ο ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ

Ο ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ

24 Απρ 2012

ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΑΝ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ


ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΑΝ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Η ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΜΑΦΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ-ΚΑΖΙΝΟ («ΑΓΟΡΕΣ») ΕΧΕΙ ΟΝΟΜΑ
Όλα τα στοιχεία πάρθηκαν από την κατά καιρούς αρθρογραφία και το άκρως ενδιαφέρον βιβλίο του
Πάνου Παναγιώτου, Η Υπόθεση «Ελληνική Κρίση»
1. ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Τράπεζες – Επενδ. Εταιρίες:
GOLDMAN SACHS
NEUBERGER BERMAN
(συμφερόντων Rotschild)
BLACKROCK, U.K.
(συμφερόντων Rotschild)
Οίκοι Πιστοληπτικής Αξιολόγησης:
FITCH
MOODY’s
STANDARD & POOR (S&P)
2. ΣΥΝΤΟΜΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
2000: Η Goldman Sachs καλείται στην Ελλάδα από την κυβέρνηση Σημίτη και εκπονεί το Πρόγραμμα ΑΡΙΑΔΝΗ (πρόγραμμα χρηματιστηριακής δανειοδότησης που παρουσιαζόταν ως πώληση, ώστε να ικανοποιηθούν τα κριτήρια του Μάαστριχτ)
2001: Ανανεώνεται το πρόγραμμα «Αριάδνη».
2002: Η Goldman Sachs εκπονεί το Πρόγραμμα ΑΙΟΛΟΣ (με αντάλλαγμα την παραχώρηση δικαιωμάτων χρήσης αεροδρομίων και τυχερών παιχνιδιών)
2005: Η Goldman Sachs πουλάει αυτό το χρηματιστηριακό «προϊόν» στην Εθνική Τράπεζα (η οποία το κράτησε μέχρι το 2008)
Με τη βοήθεια της Goldman ιδρύεται η εταιρεία ΤΙΤΛΟΣ στην οποία μεταφέρεται το «προϊόν».
Η Εθνική Τράπεζα εξασφαλίζει τα ομόλογα της εταιρείας ΤΙΤΛΟΣ και τα παραχωρεί στην Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα (ΚΤΕ), παίρνοντας δανειακά κεφάλαια.
2009 (μέσα Οκτωβρίου): Έρχεται στην Ελλάδα κλιμάκιο αξιωματούχων της Goldman Sachs και προτείνει τη χρήση ενός νέου χρηματιστηριακού «προϊόντος» για την κάλυψη των αναγκών της χώρας για το 2009 και 2010. Η πρόταση δεν βρήκε ανταπόκριση.
Λίγες μέρες αργότερα: ο οίκος Fitch υποβαθμίζει την Ελλάδα (από Α σε Α-). Σημειώνεται πτώση της μετοχής της ΕΤΕ στο Χρηματιστήριο της Ν.Υ.
2009 (αρχές Νοεμβρίου): Έρχεται στην Ελλάδα δεύτερο κλιμάκιο αξιωματούχων της Goldman Sachs για να μεταπείσει τους Έλληνες ιθύνοντες.
● Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων:
Στο Χρηματιστήριο της Ν.Υ.: οι τιμές της μετοχής της ΕΤΕ αυξάνονται.
Στο Χρηματιστήριο Αθηνών: σημειώνεται άνοδος, και
Oι πιέσεις στην αγορά ομολόγων και CDS σταματούν.
● Μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων,
Στο Χρηματιστήριο Ν.Υ.:
(α) Σημειώνονται αθρόες πωλήσεις μετοχών της Εθνικής (και στο ΧΑ μετοχών όλου του τραπεζικού τομέα, Εθνική, Alpha, Eurobank, κ.α.).
(β) Οι τιμές των ελληνικών ομολόγων πέφτουν.
(γ) Τα επιτόκια δανεισμού αυξάνονται.
2009 (12 Δεκεμβρίου): Ο οίκος Fitch ανακοινώνει νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας (στην κατηγορία ΒΒΒ+), πετώντας την έξω από την αγορά ομολόγων.
2009 (μέσα Δεκεμβρίου): Οι οίκοι Moodys και S&P μπαίνουν στο παιχνίδι, υποβαθμίζουν κι αυτοί την Ελλάδα, προκαλώντας γενικό ξεπούλημα των ομολόγων της και απογείωση του κόστους δανεισμού της.
2010 (Απρίλιος): Ο οίκος Fitch υποβαθμίζει ξανά την Ελλάδα (σε ΒΒΒ-) σηματοδοτώντας και τυπικά την χρηματοπιστωτική πτώχευση της Ελλάδας.
3. Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ:
ΟΙ ΑΠΡΟΣΩΠΕΣ «ΑΓΟΡΕΣ» ΕΧΟΥΝ ΟΝΟΜΑ
NEUBERGER BERMAN
Small black squareΈχει θέσεις στην Τράπεζα Ελλάδας, Εθνική, Eurobank Ergasias, Εμπορική
Small black squareΕίναι ο 1ος μεγαλύτερος διεθνής επενδυτής στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Small black squareΕίναι μεγαλομέτοχος στη Goldman Sachs
Small black squareΕίναι μεγαλομέτοχος στον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch
BLACKROCK, U.K.
Small black squareΈχει θέσεις στην Τράπεζα Ελλάδας, Εθνική, Eurobank Ergasias, Εμπορική
Small black squareΕίναι ο 2ος μεγαλύτερος διεθνής επενδυτής στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Small black squareΕίναι μεγαλομέτοχος στη Goldman Sachs
Small black squareΕίναι μεγαλομέτοχος στους οίκους Moodys και S & P
ΕΠΕΝΔ. ΕΤΑΙΡΕΙΑ
NEUBERGER BERMAN
BLACKROCK, U.K.

Συμφερόντων
Rotschild
Rotschild


Θέσεις
Τράπεζα Ελλάδας
Εθνική Τράπεζα
Eurobank Ergasias
Εμπορική
Τράπεζα Ελλάδας
Εθνική Τράπεζα
Eurobank Ergasias
Εμπορική

Χρηματιστήριο
Αθηνών
1ος μεγαλύτερος
διεθνής επενδυτής
στο ΧΑ
2ος μεγαλύτερος
διεθνής επενδυτής
στο ΧΑ

Μεγαλομέτοχος σε
Goldman Sachs
Goldman Sachs

Μεγαλομέτοχος σε
οίκου Fitch
Moody’s και S&PNEUBERGER BERMAN
Είναι μία από τις εταιρίες που πρωτοστάτησαν στην επίθεση και στην πτώση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, πουλώντας 1,7 εκατομμύρια μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, στο διάστημα Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2009..
Ιδρύθηκε από μέλος της οικογένειας Ρότσιλντ, της μεγαλύτερης τραπεζικής δυναστείας του κόσμου.
Ο νυν πρόεδρός της Neuberger Berman ήταν:
Πρώην πρόεδρος του επενδυτικού τμήματος της Lehman Brothers.
Πρώην συνεταίρος και πρόεδρος του επενδυτικού τμήματος της Goldman Sachs.
Στενός συγγενής του τέως προέδρου Τζορτζ Μπους.
«Ο ρόλος των κερδοσκόπων στην ελληνική κρίση ήταν πολύ-πολύ μεγάλος. Το πρωτογενές έλλειμμα της Ευρώπης δεν είναι άσχημο σε σύγκριση με αυτό των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και άλλων κρατών».
Νάθανιελ Ρότσιλντ
Les Echos, Φεβρουάριος 2010
Στο διάστημα Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2009, η Neuberger Berman, που πρωταγωνίστησε στην κατάρρευση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας (Οκτ-Δεκ. 2009), είναι συμφερόντων Ρότσιλντ.
Στις 3 Μαρτίου 2010, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατηγόρησε επίσημα ότι οργάνωσαν την επίθεση στο Ευρώ, τους Τζορτζ Σόρος, Τζον Πόλσον, Στίβεν Κοέν και Αϊχορν:
1) Τζόρτζ Σόρος: Διεθνής επενδυτής και κερδοσκόπος.
Στενός συνεργάτης των Ρότσιλντ σε πλήθος επενδυτικών δραστηριοτήτων.
Μέλη των Δ.Σ. εταιρειών του Σόρος ήταν μέλη των Δ.Σ. εταιρειών των Ρότσιντλ (και αντιστρόφως).
Στο Δ.Σ. της κύριας επενδυτικής εταιρείας του Σόρος Quantum Fund, συμμετέχει ο Ρίτσαρντ Κατζ, πρώην πρόεδρος της Rothschild Italia S.p.A. και μέλος της Επιτροπής Εμπορικών Τραπεζών της
Ο Τζορτζ Σόρος, η τέως υπουργός Μαντλίν Ολμπράϊτ και ο τραπεζίτης Τζέϊκομπ Ρότσιλντ είναι συνεταίροι σε εταιρεία επενδύσεων στην Αφρική.
2) Τζον Πόλσον: Ο 50ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Διεθνής κερδοσκόπος και διαχειριστής του μεγάλου hedge funds «Paulson & Co». Ο Πόλσον και ο Ναθάνιελ Ρότσιλντ είναι βασικοί μέτοχοι της Rusal, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής αλουμίνιου στον κόσμο.
3) Στίβεν Κοέν: O 27ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Ο Κοέν μαζί με την Atticus Capital της οικογένειας Ρότσιλντ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος του οίκου δημοπρασιών Sothebys (που είναι εισηγμένος στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης).
4) Ντέιβιντ Αϊνχορν: Διεθνής κερδοσκόπος, διαχειριστής του μεγάλου hedge funds Greenlight Capital, ο οποίος «έβγαλε» 1,7 δισ. δολάρια σορτάροντας τη μετοχή της Lehman Βrothers,
Στις 13 Μαΐου 2010, ο Πολ Βόλκερ, υποστήριξε στο Λονδίνο ότι «η Ελληνική Κρίση δημιούργησε το πρόβλημα μιας ενδεχόμενης αποσύνθεσης του Ευρώ», προκαλώντας πανικό στις «αγορές».
Σημειωτέον ότι ο Πολ Βόλκερ είναι νυν οικονομικός σύμβουλος της κυβέρνησης Ομπάμα και πρώην διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ-FED. Το 1987 ο Βόλκερ παρέδωσε τη θέση του διοικητή της FED στον Αλαν Γκρίνσπαν και έγινε πρόεδρος της επενδυτικής τράπεζας J. Rothschild, Wolfensohn & Co της οικογένειας Ρότσιλντ.
ΡΟΤΣΙΛΝΤ:
H ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΔΥΝΑΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΡΟΤΣΙΛΝΤ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
«Οι Ρότσιλντ μπορούν να ξεκινήσουν ή να εμποδίσουν πολέμους. Ο λόγος τους μπορεί να δημιουργήσει ή να διαλύσει αυτοκρατορίες».
(Chicago Evening American, 3-12-1923)
«Ο Κάιζερ έπρεπε να συμβουλευτεί έναν Ρότσιλντ προκειμένου να μάθει εάν μπορεί να κάνει πόλεμο ή όχι. Ένας άλλος Ρότσιλντ σήκωσε όλο το βάρος της διαμάχης που οδήγησε στην κατάρρευση του Ναπολέοντα».
(New York Evening Post, 22-7-1924)
«Οι Ρότσιλντ εισήγαγαν τον κανόνα του χρήματος στην ευρωπαϊκή πολιτική. Δεν έχουμε πλέον έθνη αλλά οικονομικές επαρχίες».
(New York Times, 8-7-1937)
● Ελέγχουν το μεγαλύτερο διεθνές δίκτυο εξόρυξης και εμπορίας διαμαντιών, πολύτιμων λίθων και μετάλλων (μέσα από εταιρείες τους όπως η Barick Gold, η Gold Fields, η De Beers, η Rio Tinto, κ.α.)
● Είναι από τις μεγαλύτερες οικογένειες της βιομηχανίας πετρελαίου.
● Ο Ναθάνιελ Ρότσιλντ και ο Τζον Πόλσον (50ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο) είναι βασικοί μέτοχοι της Rusal, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής αλουμίνιου στον κόσμο.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΡΟΤΣΙΛΝΤ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ήταν από τους πρώτους δανειστές της Ελλάδας. Τα δάνεια από τους Ρότσιλντ ήταν τα πρώτα και από τα μεγαλύτερα που έλαβε η Ελλάδα μετά το 1821.
Ήταν οι δημιουργοί του σύγχρονου τραπεζικού και νομισματικού συστήματος της Ελλάδας.
Ήταν βασικοί χρηματοδότες, συνιδρυτές και μεγαλομέτοχοι της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας (ΕΤΕ).
Εξέδιδαν δάνεια για τη δημιουργία έργων υποδομής και δανειοδότησαν εκατοντάδες ελληνικές επιχειρήσεις και βιομηχανίες. Έχοντας το νομισματικό έλεγχο και τον έλεγχο της παραγωγής χρήματος στην Ελλάδα, έπαιξαν σε βάθος χρόνου και στα δυο επίπεδα.
Παρέμειναν βασικοί μέτοχοι της ΕΤΕ μέσω πολλών εταιρειών (όπως Neuberger Berman).
Είναι μεγαλομέτοχοι της Τράπεζας της Ελλάδας (η οποία πήρε τον ρόλο της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας από την Εθνική Τράπεζα).
● Η N. M. Rothschild & Sons ήταν μέχρι πρόσφατα σύμβουλος του Ελληνικού Κράτους για ιδιωτικοποιήσεις (της ΔΕΗ και της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου), και σύμβουλος δεκάδων τραπεζών και εταιρειών στην Ελλάδα (Cosmote, ΕΛΠΕ, Τράπεζα Εγνατία, Γενική Τράπεζα, Μυτιληναίος, Eurobank, κ.α.)
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΚΟΤΕΙΝΟΥ ΤΖΟΤΖΕΦ ΑΚΕΡΜΑΝ
Σεπτέμβριος 2009: Ο σκοτεινός κ. Τζότζεφ Ακερμαν αναγορεύεται επίτιμος διδάκτορας στο Τμήμα Διεθνών Οικονομικών και Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Ο κ. Τζοτζεφ Ακερμαν, είναι:
Small black squareΔιοικητής της Deutsche Bank (η οποία είναι σύμβουλος του γερμανικού κράτους για τη διαχείριση της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής χρηματιστηριακής κρίσης).
Small black squareΥψηλόβαθμο στέλεχος της Siemens από το 2003 και Β’ αναπληρωτής πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Siemens σήμερα.
Small black squareΜέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της Vodafone.
Small black squareΜη-εκτελεστικός διευθυντής της Royal Dutch Shell, πετρελαϊκής εταιρείας συμφερόντων Ρότσιλντ.
Small black squareΑντιπρόεδρος της ασφαλιστικής εταιρείας Zurich Financial Services (η οποία, μεταξύ άλλων, παρέχει ασφαλιστικά προϊόντα για την προστασία από το πιστωτικό και το πολιτικό ρίσκο).
Πρόκειται για ένα άτομο με αρκετές δεκάδες ρόλους, που, αντικειμενικά, έχει τη δυνατότητα να τους εκμεταλλευτεί κατά βούληση.Ο ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΓΙΟΖΕΦ ΑΚΕΡΜΑΝ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ
Deutsche Bank, Institute of International Finance (IIF),
Siemens, Vodafone, Shell, Zurich Financial Services
και, εθελοδουλικώ δικαίω, επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Διεθνών Οικονομικών και Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Παν/μίου Θράκης, το οποίο ξέχασε τον… Μαξ Μέρτεν
Ο σκοτεινός Γιόζεφ Ακερμαν είναι
Διοικητής της Deutsche Bank, της τράπεζας που ανέλαβε το ρόλο του συμβούλου του γερμανικού κράτους για τη διαχείριση του γερμανικού δανείου προς την Ελλάδα και του ευρωπαϊκού πακέτου «στήριξης» και τη διαχεί­ριση της χρηματιστηριακής κρίσης (της ελληνικής και της ευρωπαϊκής).
Διευθυντής του Δ.Σ. στο Institute of International Finance (IIF), που ιδρύθηκε το 1983 και εδράζει στην Ουάσιγκτον, στο οποίο ανήκουν όλες οι σχεδόν οι μεγάλες εμπορικές και επενδυτικές τράπεζες του πλανήτη. Η ευρωζώνη σχεδιάζει να αναθέσει στο IFF τη διερεύνηση για τις δυνατότητες μιας μετακύλισης (rollover) των ελληνικών χρεών. (24-6-2011)
Υψηλόβαθμο στέλεχος της Siemens από το 2003 (δεύτερος αναπληρωτής πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της Siemens). Είναι ένα από τα δύο υψηλόβαθμα στελέχη της Siemens που παρέμειναν αμετακίνητα στη θέση τους από το 2003 μέχρι σήμερα.
Υψηλόβαθμο στέλεχος στη Vodafone, (μέ­λος στο εποπτικό συμβούλιο της).
Μη-εκτελεστικός διευθυντής στην πετρελαϊκή εταιρεία Royal Dutch Shell (συμφερόντων Ρότσιλντ).
Αντι­πρόεδρος στην ασφαλιστική εταιρεία Zurich Financial Services, η οποία, μεταξύ άλλων, παρέχει ασφαλιστικά προϊόντα για την προστασία από το πιστωτικό και το πολιτικό ρίσκο.
Ο σκοτεινός Γιόζεφ Ακερμαν
Εργάζεται για Εταιρείες που διαδραματίζουν τεράστιο ρόλο στην Ελλάδα (Deutsche Bank και Siemens).
Έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλεύεται κατά βούληση τους πολλαπλούς ρόλους του και τις διασυνδέσεις του με την Ελλάδα, με πράξεις εκτός ηθικής και εκτός νομιμότητας.
Έχει στενές σχέσεις με την κ. Αγκελα Μέρκελ.
Και οι εγχώριοι γλύφτες του
▪ Σε μια κίνηση εμετικής δουλικότητας, τον Σεπτέμβριο του 2009 το τμήμα Διεθνών Οικονομικών και Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης απένειμε στον κ. Τζόζεφ Άκερμαν τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ
ΤΟ ΒΗΜΑ 24-6-2001
To Institut of International Finance (IIF)
αναλαμβάνει να διερευνήσει το rollover των ελληνικών ομολόγων
Επικεφαλής του IIF:
ο πρόεδρος της Deutsche Bank Γιόζεφ Ακερμαν
Η ευρωζώνη σχεδιάζει να αναθέσει τη διερεύνηση για τις δυνατότητες μιας μετακύλισης (rollover) των ελληνικών χρεών στο Institut of International Finance (IIF). Στο ινστιτούτο αυτό, που ιδρύθηκε το 1983 και εδράζει στην Ουάσιγκτον, ανήκουν όλες σχεδόν οι μεγάλες εμπορικές και επενδυτικές τράπεζες της υφηλίου. Και ο διευθυντής του διοικητικού της συμβουλίου δεν είναι άλλος από τον πρόεδρο της Deutsche Bank, ο «πολύς» Γιόζεφ Άκερμαν.
Ένα πρώτο υπαινιγμό γι αυτό είχε κάνει την περασμένη Δευτέρα ο ο ολλανδός υπουργός οικονομικών Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ, στο περιθώριο της διάσκεψης του ECOFIN στο Λουξεμβούργο: «Πρέπει να αναθέσουμε την υπόθεση σε ένα διεθνές ίδρυμα». Τώρα η ιδέα αυτή φαίνεται να κέρδισε τη συγκατάθεση και των άλλων ομολόγων του.
Το IIF διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε τέτοια θέματα. Μόλις πριν από λίγες μέρες, όπως γράφει η οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» είχε εξετάσει σε κοινή διάσκεψη με το κλαμπ του Παρισιού (σ.σ.: το κλαμπ των κατόχων κρατικών ομολόγων) τη δημοσιονομική κατάσταση στην Ισλανδία, την Αργεντινή και το Σουδάν.
Στην ίδια διάσκεψη έγινε συζήτηση για το σχέδιο των Βρυξελλών, να επιβάλει από το 2013 την υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στη χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού μηχανισμό στήριξης ESM.
Η σχεδιαζόμενη στροφή προς το IIF προσκρούει όμως σε πολλές επικρίσεις. «Είναι σαν να βάζουν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα» είπε τηλεπαρουσιαστής. «Η Ευρώπη συνθηκολογεί μπροστά στους καρχαρίες του χρηματοπιστωτικού συστήματος» πρόσθεσε ο επικεφαλής των οικονομολόγων του γερμανικού κόμματος ‘Αριστερά’ Μίχαελ Σλεχτ. «Η Άνγκελα Μέρκελ πάει να γίνει φέτος η συνεργάτρια Νούμερο Ένα του Άκερμαν».
Παράλληλα εντείνεται η κριτική και στο σχεδιαζόμενο δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα.
Οι Πράσινοι, για παράδειγμα, απορρίπτουν την ιδέα να δοθεί σοβαρό δικαίωμα συναπόφασης στις τράπεζες, που θα συμμετάσχουν εθελοντικά σε αυτό. «Οι τράπεζες, όπως και οι οίκοι αξιολόγησης δεν έχουν καμιά πρόθεση να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες των ευρωπαίων πολιτικών. Μια σταθερή λύση του ελληνικού προβλήματος, πρόσθεσε, προϋποθέτει την άμεση απεξάρτηση από τους οίκους αξιολόγησης και ένα «κούρεμα», που θα συνίσταται σε μια προσφορά προς τους πιστωτές, να ανταλλάξουν τα σημερινά ελληνικά χρεόγραφα τους στην τρέχουσα τιμή τους με νέα, τα οποία θα έχουν την εγγύηση του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης ΕFSF».
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
ΤΟ ΒΗΜΑ 19-11-2001
Γιόζεφ Άκερμαν: «Η Ελλάδα, παράπλευρο θύμα του ευρώ»
O πρόεδρος της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν
χαρακτηρίζει την πολιτική της Μέρκελ για την Ελλάδα
Βερολίνο, Γερμανία Ο συντομότερο ορθός χαρακτηρισμός ενός φαινόμενου, έλεγε ένας αμερικανός οικονομολόγος, είναι «καλό». Ο δεύτερος συντομότερος είναι «όχι καλό».

Τον πρώτο από αυτούς χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν για να χαρακτηρίσει την πολιτική της Άνγκελας Μέρκελ για την Ελλάδα.

«Πολλοί την επέκριναν για τη βραδύτητα με την οποία αντέδρασε στην αρχή της κρίσης, το 2010» είπε μιλώντας στην τριήμερη διάσκεψη της «Süddeutsche Zeitung» για την οικονομία που έληξε το Σάββατο στο Βερολίνο. «Αυτό δεν ήταν όμως αποτέλεσμα νωθρότητας, αλλά σύνεσης. Οι αποφάσεις της αποδείχθηκαν αποτελεσματικές».

Όλα τα άλλα φαινόμενα όμως, που συνδέονται τα δυο τελευταία χρόνια με το ευρώ, ήταν στα μάτια του «όχι καλά».

Η αρχή, είπε, έγινε με μια παραβίαση αρχής: εκείνης για τη συμμετοχή των ιδιωτών στην απομείωση του ελληνικού χρέους. «Έως τα μέσα του 2011, η συμφωνία ήταν ότι οι ιδιώτες δεν θα συμμετάσχουν σε αυτήν» είπε. «Η Ελλάδα ήταν όμως τόσο μεγάλο πρόβλημα, που έπρεπε να λυθεί αμέσως. Η αρχή παραβιάστηκε βάναυσα. Έτσι όμως εξαφανίστηκε η εμπιστοσύνη των αγορών προς τους πολιτικούς. Και τίποτα δεν δείχνει ότι θα αποκατασταθεί σύντομα».

Αυτός ήταν και ο λόγος για την εσπευσμένη πώληση των ελληνικών ομολόγων από τις γερμανικές τράπεζες τους τελευταίους μήνες. «Πριν από ενάμιση χρόνο, είχαμε υποσχεθεί δημόσια ότι θα κρατήσουμε τα ελληνικά ομόλογα στο portofolio μας, παρά την πτώση της τιμής τους» είπε. «Ενδιάμεσα μειώσαμε τη ζημιά, πουλώντας μεγάλο μέρος τους».

Η απόφαση της 27ης Οκτωβρίου δεν έλυσε όμως οριστικά το ελληνικό πρόβλημα. «Οι επενδυτές δεν είναι σίγουροι αν τελικά θα πάρουν πίσω τα δάνειά τους σε ευρώ, ή σε δραχμές» είπε.
Λίγο νωρίτερα πάντως είχε δηλώσει στη γερμανική τηλεόραση, ότι οι διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων μεταξύ του Διεθνούς Συνδέσμου Τραπεζών IIF και της Αθήνας, είναι σε καλό δρόμο. «Η διαδικασία θα πρέπει όμως να επιταχυνθεί» πρόσθεσε.

Ο κ.Άκερμαν άσκησε κριτική και στον τρόπο λειτουργίας της ευρωζώνης. «Φτιάξαμε ένα σύστημα, στο οποίο τα κράτη-μέλη δεν μπορούν να προχωρήσουν στην υποτίμηση του κρατικού τους νομίσματος, επειδή αυτό είναι τώρα κοινό ευρωπαϊκό. Αυτό το πληρώνουν οι χώρες με μικρή ανταγωνιστικότητα. Η Ελλάδα είναι το καλύτερο παράδειγμα γι αυτό».

Παρόλα αυτά τάχθηκε με μένος κατά της κατάργησης του κοινού νομίσματος. «Είναι πολύ πιο ακριβό να καταστρέφεις, από το να κατασκευάζεις» είπε. Η Γερμανία, είχε και έχει τεράστια οφέλη από το ευρώ. Η Ελλάδα καταγράφεται στα «παράπλευρα θύματα» της λειτουργίας του, που μπορούν όμως να αποκατασταθούν - στη βάση της απόφασης της 27ης Οκτωβρίου - μέσω της παροχής «βοήθειας για αυτοβοήθεια».

Για να επανακτήσουν πλήρως οι αγορές την εμπιστοσύνη τους στην πολιτική θα πρέπει, τόνισε, να εκπληρωθούν τέσσερεις όροι: Πρώτον, να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος, δεύτερον, να βάλουν όλες οι χώρες σε τάξη τα οικονομικά τους, τρίτον, να ανακεφαλαιοποιηθούν οι προβληματικές τράπεζες, και τέταρτον, να εξασφαλιστεί η αναχρηματοδότηση του συνολικού τραπεζικού συστήματος. Διαφορετικά, είπε, η δυσπιστία θα συνεχίσει το διαβρωτικό έργο της.

Μακροπρόθεσμα, πρόσθεσε, τα προβλήματα της ευρωζώνης μπορούν να λυθούν μόνο μέσα από μια δημοσιονομική ένωση που θα ολοκληρωθεί από μια πολιτική. «Μόνο έτσι θα δέσει οργανικά η Ευρώπη» είπε.

Ο κ .Άκερμαν έδωσε και την προσωπική του ερμηνεία στο γεγονός, ότι παραιτήθηκε προ εβδομάδας από το αρχικό σχέδιο να αναλάβει την ηγεσία του εποπτικού συμβουλίου της Deutsche Bank ύστερα από την εκπνοή της 10ετούς θητείας του ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ίδιας τράπεζας το Μάιο του 2012.

«Η προετοιμασία για το νέο ρόλο μου θα εμπόδιζε τις τρέχουσες δραστηριότητές μου ως μάνατζερ της τράπεζας» είπε.

Όλοι σχεδόν οι αναλυτές συμφωνούν ωστόσο, ότι η παραίτηση αυτή οφείλεται στην εξέγερση των αντιπάλων του στην ηγεσία της Deutsche Bank.

Οι σχέσεις του με την πλειοψηφία των μελών του προεδρείου της τράπεζας ήταν, ως λέγεται, από καιρό τεταμένες. Το ποτήρι ξεχείλισε όμως στις αρχές της εβδομάδας, όταν μαθεύτηκε, ότι οι εισαγγελικές Αρχές έκαναν έρευνες στα γραφεία του στο αρχηγείο της τράπεζας στη Φρανκφούρτη. Ο στόχος των ερευνών ήταν ο εντοπισμός υλικού που αποδεικνύει, ότι ο κ.Άκερμαν έκανε ψευδή κατάθεση στην αντιδικία της Deutsche Bank με τον όμιλο του ενδιάμεσα αποθανόντα μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης Λέο Κιρχ.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η σκευωρία θα καταρρεύσει σύντομα» δήλωσε ο ίδιος στο Βερολίνο. Οι αντίπαλοί του χρησιμοποίησαν όμως έντεχνα τη «χρυσή» αυτή ευκαιρία για να τον εξωθήσουν τελικά σε παραίτηση.

«Αναξιοπρεπής αποχώρηση» ήταν ο τίτλος σχετικού ρεπορτάζ της «Frankfurter Allgemeine Zeitung».

Όμως αυτό δεν φαίνεται να πονά πολύ τον ελβετικής καταγωγή τραπεζίτη. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, έχει κλείσει ήδη την ανάληψη της προεδρίας της ελβετικής ασφαλιστικής εταιρίας Zürich Financial.

«Καλό», θα έλεγε σίγουρα ο ίδιος. Το «όχι καλό» ισχύει ως γνωστό αποκλειστικά για τις επιλογές των επικριτών του.Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΟΙΟΥΣ ΛΥΠΑΜΑΙ....

ΠΟΙΟΥΣ ΛΥΠΑΜΑΙ....

e-Διαφήμιση