Γι' αυτό γεννήθηκες ΕΛΛΗΝΑ !

Γι' αυτό γεννήθηκες ΕΛΛΗΝΑ !

AN...

AN...

Η ΕΛΛΑΣ ΑΝΩΘΕΝ....


Ο ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ

Ο ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ

28 Μαρ 2008

ΙΜΙΑ - ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ

clip_image001
Οι βραχονησίδες Ίμια

clip_image002

Δώδεκα χρόνια πέρασαν, από εκείνη την νύκτα του Ιανουαρίου του 1996 που ζήσαμε τις τραγικές στιγμές της καταλήψεως από Τούρκους καταδρομείς εθνικού μας εδάφους, εθνικού εδάφους πού το κατεστημένο μειωτικά προσδιόρισε σαν «βραχονησίδα». Δώδεκα χρόνια πέρασαν, από την θυσία των τριών παλικαριών του Ελληνικού Στρατού πού σκοτώθηκαν από τους Τούρκους, εκτελώντας διατεταγμένη αποστολή αναγνωρίσεως, θυσία πού κανείς από τους «αρμοδίους» δεν αναγνώρισε και πού σήμερα όλοι ξέχασαν. Έχουν περάσει κιόλας δώδεκα χρόνια, από τη νύχτα πού με δάκρυα οργής στα μάτια παρακολουθήσαμε ξανά και ξανά, έρμαια του κατευθυνόμενου σαδισμού των ΜΜΕ, την τουρκική σημαία να κυματίζει στα Ίμια, πού ακούσαμε με ανείπωτη ντροπή και ανήμπορο μένος, τον πρωθυπουργό της χώρας μας να ψελλίζει από το βήμα της βουλής τις ευχαριστίες του στους Αμερικανούς.

Σήμερα, ενώ ο δικομματισμός, πού δεν είναι δικομματισμός αλλά ένα κόμμα με δύο πρόσωπα, το ίδιο κίβδηλο νόμισμα του διεθνισμού και της απανθρωποποίησης με δύο όψεις, μας οδηγεί μέσα από την αποφορά των σκανδάλων, της συναλλαγής, της συνδιαλλαγής και της διαφθοράς του στο 1% των αυξήσεων των συντάξεων πείνας, σήμερα που δημόσια ομολογούν ότι τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων κάνανε φτερά και ενώ το πλέον πιθανόν είναι να μη δούμε ποτέ μας συντάξεις, δίχως φυσικά τιμωρία των ΕΝΟΧΩΝ ,κανείς δεν θυμάται πια την ταπείνωση πού τόσο εύκολα χωνέψαμε. Κανείς πια δεν θυμάται τα τρία παλικάρια, τους αξιωματικούς του Πολεμικού μας Ναυτικού, τον Χριστόδουλο Καραθανάση, τον Παναγιώτη Βλαχάκο και τον Έκτορα Γιαλοψό πού θυσιάστηκαν για όσα όλοι μας ή τουλάχιστον οι περισσότεροι από εμάς, θεωρούν άξια να θυσιαστεί κανείς.

Ας συλλογιστούμε μόνον, ότι η πανώρια τούτη χώρα πού κατοικούμε, κρατιέται ελεύθερη μέσα στους αιώνες χάρη στους ποταμούς αίματος των παλικαριών της πού διαρκώς χύνονται σπονδή και θυσία στην ελευθερία της. Ας συλλογιστούμε μόνον, ότι ο υπερήφανος και ευγενικός αυτός λαός πού σήμερα έχει καταντήσει θαμώνας των προθαλάμων των βο(υ)λευτικών γραφείων και των ταμείων ανεργίας, είναι - είμαστε - ο λαμπρός κληρονόμος ενός σπουδαίου πολιτισμού και μιας μακριάς παραδόσεως αγώνων, νικών και θριάμβων πού κανένα σφουγγάρι κανενός κομματάρχη δεν σβήνει. Ας αποστρέψουμε το βλέμμα μας από τους προεκλογικούς σαλτιμπαγκισμούς και τα θλιβερά τους τερτίπια και ας αποτίσουμε νοερά ένα φόρο τιμής στα τρία παλικάρια μας πού οκτώ χρόνια πριν διέσωσαν την εθνική μας τιμή, πληρώνοντας με την ίδια τη ζωή τους το τίμημα στα παγωμένα νερά του Αιγαίου.

Αιωνία σας η μνήμη Χριστόδουλε Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκο και Έκτορα Γιαλοψέ.

ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΤΩΝ ΙΜΙΑ .

Εφέτος συμπληρώνονται 12 χρόνια από τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στα Ίμια με την Τουρκία, τον Ιανουάριο του 1996. 12 χρόνια απ’ την ημέρα που η Τουρκία κατέλαβε με στρατιωτική επιχείρηση Ελληνικό έδαφος, χωρίς μάλιστα να λάβει την δέουσα απάντηση εκ μέρους μας. 12 χρόνια απ’ τον ηρωικό θάνατο 3 Ελλήνων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού. 12 χρόνια απ’ την ημέρα που ο πρωθυπουργός της Ελλάδος κ. Σημίτης ευχαριστούσε τους Αμερικανούς στην Βουλή. 12 χρόνια από τότε που ο Ελληνικός λαός ένιωσε την μεγαλύτερη ντροπή και ταπείνωση μετά τα γεγονότα της Κύπρου το 1974.

Πιστεύουμε ότι δεν είναι πρέπον, η μνήμη των Ηρώων των Ίμια να χρησιμοποιείται για διαφόρους κομματικούς λόγους , όμως θεωρείται απαράδεκτο τα ΜΜΕ να μην πούνε ούτε μια λέξη για αυτή την μέρα. Επίσης πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι τα πραγματικά γεγονότα των Ιμίων μετά τον κατάλληλο χρόνο θα γίνουν γνωστά και η γραφίδα του Ιστορικού θα τα παρουσιάσει . Αυτό που μας λυπεί είναι το γεγονός ότι σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα ξεχάστηκαν οι Ήρωες των Ιμίων και εάν ρωτήσει κανείς ένα Έλληνα τις οποιασδήποτε ηλικίας και αν είναι και ιδιαίτερα την νεολαία μας

clip_image004 Ποιος ήταν ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΟΣ ΕΚΤΟΡΑΣ ΓΙΑΛΟΨΟΣ ;

clip_image004[1] Ποιος ήταν ΑΡΧΙΚΕΛΕΥΣΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ ;

clip_image004[2] Ποιος ήταν ΑΡΧΙΚΕΛΕΥΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΛΑΧΑΚΟΣ ;

Θα λάβει σε ένα μεγάλο ποσοστό την απάντηση ότι δεν τον γνωρίζω το άνθρωπο , μήπως είναι ο νέος τραγουδιστής του Fame story ;

Εμείς θα τον διορθώσουμε και θα του πούμε ότι ήταν Ήρωες και είναι παρόντες μαζί μας πνευματικά .

clip_image005

Για αυτούς τους πιο πάνω λόγους ας κλείνουμε ευλαβικά το γόνυ και ας καταθέσουμε νοερά ΣΤΕΦΑΝΙ στο μνημείο του Αγνώστου Έλληνα Στρατιώτη λέγοντας

clip_image007

Και θα ενημερώσουμε και τους τρεις ότι «Η Τουρκία συνεχίζει την σκληρή γραμμή στην πολιτική που έχει χαράξει έναντι της Ελλάδος. Δεν έχει σταματήσει να διεκδικεί το μισό Αιγαίο, την συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων, την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας, τον έλεγχο στο μισό F.I.R μας, να θεωρεί casus belli την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και φυσικά δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ. Τα επόμενα βήματά της είναι ήδη σχεδιασμένα από χρόνια και ακολουθεί μια σταθερή πολιτική σε βάθος χρόνου με υπομονή και επιμονή, ανεξάρτητα απ’ τις κυβερνήσεις που έχουν την εξουσία.» και θα πρέπει να γνωρίζουν από εκεί που ψηλά μας βλέπουν ότι «αν η Τουρκία είναι πιο ισχυρή από εμάς θα το γνωρίζαμε μόνο αν πολεμούσαμε. Ευτυχώς οι Έλληνες του 1821 δεν σκέφτονταν όπως οι σημερινοί: «η τύχη μας έχει τους Έλληνες πάντοτε ολίγους. Ότι αρχή και τέλος, παλαιόθεν και ως τώρα, όλα τα θεριά πολεμούν να μας φάνε και δεν μπορούνε. Τρώνε από μας και μένει και μαγιά. Και οι ολίγοι αποφασίζουν να πεθάνουν. Και όταν κάνουν αυτήν την απόφασιν, λίγες φορές χάνουν και πολλές φορές κερδαίνουν». (Μακρυγιάννης). Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό που επιδοκιμάζεται σήμερα είναι η «ειρήνη» και όχι η «ελευθερία». Διότι η ελευθερία θέλει «αρετή και τόλμη». Και κάτι άλλο που τους ρωτάμε από εκεί ψηλά που βρίσκονται Η σημαία μας κυματίζει πια στα Ίμια...;

Κι όμως οι τρεις τους διέσωσαν με την ηρωική θυσία τους την τιμή των Ελλήνων. Ας θυμίσουμε σε όλους αυτές τις ημέρες, τη θυσία των τριών αξιωματικών που έπεσαν στα Ίμια γιατί η θυσία τους, όπως όλων των ηρώων, πρέπει να είναι η πυξίδα των αγώνων όσων αγαπούν και σέβονται αυτόν τον τόπο. Όπου και αν βρισκόμαστε ας ρίξουμε λίγα λουλούδια στην θάλασσα σαν ελάχιστο φόρο τιμής στην μνήμη τους.

Μια μικρή διαδρομή για την υπόθεση των Ιμίων

Δεν θα μπούμε στο βάθος της υποθέσεως των Ιμίων , όμως πρέπει να πούμε στους ήρωες Γιαλαψό , Καραθανάση και Βλαχάκο

1. Οι πρωταγωνιστές των Ιμίων ακόμα ζουν και έχουν ακόμα ρόλο στην πολιτική σκηνή. Κυρίως οι πολιτικοί, διότι οι περισσότεροι στρατιωτικοί έχουν αποστρατευθεί, αλλά, πάντως, γράφουν ή μιλούν δημόσια. Και οι δύο περιπτώσεις προσφέρονται για εξαγωγή ορισμένων συμπερασμάτων, για τη διάλυση κάποιων μύθων και -γιατί όχι;- για να πάρουμε όλοι και πρωτίστως όσοι χειρίζονται τις τύχες μας κάποια μαθήματα για το μέλλον. Στην περίπτωση των Ιμίων μπορούμε να βγάλουμε τα πρώτα συμπεράσματα, αν και ίσως χρειαστεί να περιμένουμε μερικά χρόνια, για να δούμε π.χ πώς θα καταγράψει τα γεγονότα ο τότε πρωταγωνιστής, ο Αμερικανός διπλωμάτης Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

2. Το βράδυ των Ιμίων επικράτησε στην Αθήνα ένα διαχειριστικό αλαλούμ . Για την Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελεί ισχυρή δικαιολογία το γεγονός ότι η τότε κυβέρνηση μόλις είχε σχηματιστεί και δεν είχε πάρει καν ψήφο εμπιστοσύνης. Το αίσθημα της στιγμής να ήταν βαρύ, αλλά η τελική λύση, εκ των υστέρων, αποδεικνύεται ότι δεν ήταν ζημιογόνα για την Ελλάδα και σε, καμιά περίπτωση, καταστροφική.

3. Η κρίση των Ιμίων δεν κατέληξε σε πολεμική αναμέτρηση, όχι διότι πίεσαν οι Αμερικανοί, αλλά διότι Ελλάδα και Τουρκία δεν την ήθελαν. Για να το πούμε και αλλιώς, μπορεί να την ήθελαν κάποιοι στην Τουρκία, αλλά την αναμέτρηση αυτή θα την χρέωναν στην Ελλάδα. Νομίζουμε ότι θα την ήθελαν και κάποιοι στην Ελλάδα, όμως, δεν μπορούσαν εκείνη τη στιγμή να συλλάβουν το μέγεθος των επιπτώσεων που θα είχε μια σύρραξη έστω λίγων ημερών.

4. Η κρίση των Ιμίων δεν οδήγησε σε τέτοια τραγωδία σαν της Κύπρου. Αυτό είναι οφθαλμοφανές σήμερα, δώδεκα χρόνια μετά. Ουδείς γνωρίζει τι θα συνέβαινε αν η επιλογή ήταν άλλη. Αν κρίνουμε όμως και από το στρατιωτικό αλαλούμ (ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ έκανε λάθος ή δεν μπόρεσε να αποτρέψει την κατάληψη της δεύτερης Ιμιας από τους Τούρκους), δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Αν κρίνουμε, επίσης, από τις υπερφίαλες δηλώσεις κάποιων στρατιωτικών ότι, δήθεν, είχαμε υπεροπλία εκείνο το βράδυ στο θέατρο της κρίσης και άρα θα μπορούσαμε να δώσουμε το πρώτο χτύπημα, τότε μάλλον δικαιώνουμε την απόφαση των πολιτικών. Κάνεις πόλεμο όταν δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς, επιλέγεις εσύ το χρόνο και δεν σύρεσαι σ' αυτόν από τον αντίπαλο ή από συναισθήματα της στιγμής.

B B C

Συνέντευξη για τα Ίμια

Συνέντευξη στον ανταποκριτή του BBCστην Κωνσταντινούπολη, Άρη Χατζηστεφάνου

clip_image008

clip_image009

Είχαμε ούτως ή άλλως πρόθεση να φύγουμε από τα Ίμια, λέει ο Ονούρ Οϊμέν (φωτό: ΝΑΤΟ)

clip_image010

«Η Τουρκία είχε ούτως η άλλως την πρόθεση να απομακρύνει τις δυνάμεις από τις βραχονησίδες Καρντάκ (Ίμια)» το βράδυ της κρίσης, αποκάλυψε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ονούρ Οϊμέν.

Ο Οϊμέν ήταν ο άνθρωπος μέσω του οποίου η Αθήνα και η Ουάσινγκτον επικοινωνούσαν με την Άγκυρα, και στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί ότι απέκρυψε από την τουρκική κυβέρνηση στοιχεία για το καθεστώς των βραχονησίδων.

Μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, με αφορμή τη δημοσίευση του βιβλίου του Έλληνα πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, έδωσε την εξής εκδοχή για τα γεγονότα εκείνης της νύχτας: «Τα Καρντάκ όπως γνωρίζετε είναι δίδυμες βραχονησίδες. Ο ελληνικός στρατός είχε καταλάβει τη μια βραχονησίδα και εμείς αποφασίσαμε να καταλάβουμε την άλλη. Επικοινώνησαν μαζί μας μέσω της Αμερικανικής κυβέρνησης - μέσω του κυρίου Χόλμπρουκ - και μας είπαν ότι είναι έτοιμοι να αποχωρήσουν από τις βραχονησίδες. Οι Αμερικανοί μας διαβεβαίωσαν ότι οι Έλληνες θα αποχωρήσουν από τις βραχονησίδες εάν αποχωρούσαμε και εμείς. Αυτή ήταν ούτως η άλλως η πρόθεσή μας, οπότε αποδεχτήκαμε τη συμφωνία».

clip_image009[1]

clip_image011 Οι Αμερικανοί μας διαβεβαίωσαν ότι οι Έλληνες θα αποχωρήσουν από τις βραχονησίδες εάν αποχωρούσαμε και εμείς
clip_image012

Ονούρ Οϊμέν

Αναφερόμενος στην παρέμβαση της Ουάσινγκτον ο Ονούρ Οϊμέν μας εξήγησε ότι κύριος Χόλμπρουκ του τηλεφώνησε αργά το βράδυ και του είπε ότι στην άλλη άκρη της γραμμής είναι ο κύριος Πάγκαλος. «Μιλήσαμε αρκετές φορές και τελικά οι Αμερικανοί μας ενημέρωσαν ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να απομακρύνει τις δυνάμεις της εάν απομακρυνθούν και οι τουρκικές δυνάμεις» λέει ο Οϊμέν και συνεχίζει: «Ενημέρωσα λοιπόν τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών και την κυβέρνηση. Στη συνέχεια είπα στον κύριο Χόλμπρουκ ότι είμαστε έτοιμοι να αποσύρουμε τις δυνάμεις μας εάν οι έλληνες αποχωρήσουν πρώτοι. Έτσι έγιναν τα πράγματα».

Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και σήμερα προεξέχων στέλεχος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος υποστηρίζει ότι η Τουρκία δεν είχε καμία πρόθεση να προχωρήσει σε πόλεμο αλλά ισχυρίστηκε πως «όταν θίγονται τα εθνικά σου συμφέροντα πρέπει να είσαι έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο».

Ο ίδιος θεωρεί ότι τη νύχτα της κρίσης η επιστροφή στο status quo ante ήταν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για όλες τις πλευρές. «Και οι δυο κέρδισαν, δεν μπορούμε να πούμε εμείς ότι είμαστε νικητές» μας είπε ο Ονούρ Οϊμέν.

Αρκετές τουρκικές εφημερίδες έχουν κατηγορήσει τον Ονούρ Οϊμέν ότι είναι υπεύθυνος για την κρίση στα Ίμια. Σύμφωνα με την εφημερίδα Σαμπάχ ο Ιταλός τότε υπουργός Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι είχε στείλει στην Άγκυρα τηλεγράφημα στο οποίο αναφέρονταν ότι οι βραχονησίδες έχουν παραχωρηθεί στην Ελλάδα. Ο Οϊμέν όμως, φέρεται να απέκρυψε αυτή την πληροφορία από την Τανσού Τσιλέρ και τον Ντενίζ Μπαϊκάλ.

Ζητήσαμε από τον ίδιο να απαντήσει σε αυτή την κατηγορία. «Δεν είναι αλήθεια» μας είπε ο Οϊμέν και συμπλήρωσε: «Ουδέποτε υπήρξε επιστολή του κυρίου Ντίνι. Αυτό που συνέβη είναι ότι λίγες ημέρες μετά την κρίση ο κύριος Μπαϊκάλ επισκέφτηκε την Ιταλία και εκεί ένας νομικός σύμβουλος εξέφρασε κάποιες απόψεις. Υπήρξε λοιπόν ένα τηλεγράφημα για το περιεχόμενο αυτής της συνάντησης. Όλα τα άλλα είναι ψέματα. Επικοινώνησα ο ίδιος με το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών στη Ρώμη και κανένας δεν μου παρουσίασε κανέναν έγγραφο που να αποδεικνύει ότι τα Καρντάκ ανήκουν στην Ελλάδα».

Δώδεκα χρόνια μετά κανείς δεν «θυμάται» ή δεν θέλει να θυμάται, τα Ίμια. Το ΠΑΣΟΚ διότι δέχθηκε την κατάληψη και τις «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο και η Νέα Δημοκρατία διότι ανέχθηκε και συνεχίζει την απώλεια της εθνικής μας κυριαρχίας. Τα ελεγχόμενα ΜΜΕ και εφέτος δεν πρόκειται να πουν ούτε λέξη. Δε θέλουν να δυσκολεύουν την ενδοτική πολιτική της κυβέρνησης. Οι «μάγκες Έλληνες» αποσείσαμε τις ενοχές μας και υποκρινόμαστε ότι η «εθνική μας ξεφτίλα», να υποστείλουμε δηλαδή την Ελληνική σημαία και να φύγουμε σαν τους κλέφτες από τα Ίμια, ήταν κάτι το «αναπότρεπτο». Τι να κάνουμε δηλαδή, να «σκοτωθούμε για μία βραχονησίδα»;

Το να πολεμάς για την πατρίδα σου είναι ένα ένστικτο αρχαίο όσο και η ανθρώπινη ψυχή. Ο αποναρκωμένος ελληνικός λαός νοσεί τόσο πολύ ώστε το έχει χάσει. Τα γεγονότα στα Ίμια ήταν ένα τεστ της αντοχής, της δύναμης αντίστασης και της ελευθερίας στο φρόνημα των Ελλήνων και του πατριωτισμού τους. Ένα τεστ με δυστυχώς πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα. Έκτοτε η πολεμική αρετή των Ελλήνων, η τιμή, το αμύνεσθαι περί πάτρης είναι έννοιες και αισθήματα ξεπερασμένα που θυσιάστηκαν στο βωμό της ειρήνης και της «ελληνοτουρκικής φιλίας» (της παράδοσης στους Τούρκους). Επιπλέον υπάρχει ως προηγούμενο η υποστολή της σημαίας μας, αλλά και η ανοχή μας στην κατάληψη ελληνικού εδάφους. Στην συνείδηση του λαού αυτά έχουν περάσει πλέον ως δικαιολογημένες ενέργειες. Που σημαίνει ότι η υπεράσπιση της ειρήνης ως αξίας υπερέχει της υπεράσπισης της Πατρίδας.

Πάντως για το αν η Τουρκία είναι πιο ισχυρή από εμάς θα το γνωρίζαμε μόνο αν πολεμούσαμε. Ευτυχώς οι Έλληνες του 1821 δεν σκέφτονταν όπως οι σημερινοί: «η τύχη μας έχει τους Έλληνες πάντοτε ολίγους. Ότι αρχή και τέλος, παλαιόθεν και ως τώρα, όλα τα θεριά πολεμούν να μας φάνε και δεν μπορούνε. Τρώνε από μας και μένει και μαγιά. Και οι ολίγοι αποφασίζουν να πεθάνουν. Και όταν κάνουν αυτήν την απόφασιν, λίγες φορές χάνουν και πολλές φορές κερδαίνουν». (Μακρυγιάννης). Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό που επιδοκιμάζεται σήμερα είναι η «ειρήνη» και όχι η «ελευθερία». Διότι η ελευθερία θέλει «αρετή και τόλμη». Διαθέτουμε τίποτα από τα δύο;

Τι ξημερώνει αύριο για το Ελληνικό Έθνος; Η Τουρκία συνεχίζει την σκληρή γραμμή στην πολιτική που έχει χαράξει έναντι της Ελλάδος. Δεν έχει σταματήσει να διεκδικεί το μισό Αιγαίο, την συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων, την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας, τον έλεγχο στο μισό F.I.R μας, να θεωρεί casus belli την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ν.μ. και φυσικά δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ. Καραμανλής και Παπανδρέου εκχωρούν τα ιερά και τα όσια των Ελλήνων, ανεχόμενοι τα παραπάνω και βάζοντας την Τουρκία στην Ευρώπη. Έχει έρθει πλέον η ώρα που πρέπει όλοι μαζί να φωνάξουμε «όχι άλλα Ίμια». Αν μέσα στα επόμενα χρόνια δεν δημιουργηθεί ένα πατριωτικό κίνημα που θα αντιστρατευτεί την «λογική» της εθνικής υποτέλειας της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η Ελλάς ως Έθνος και ως πολιτισμός θα συρρικνωθεί. Και τότε δεν θα φταίει ο Παπανδρέου ή ο Καραμανλής. Θα φταίμε εμείς που ανεχθήκαμε συνειδητά την παρακμή και τον αφελληνισμό. Θα φταίμε εμείς που χειροκροτούμε το πολιτικό κατεστημένο. Που εκποιούμε την προσωπική μας τιμή για να βρούμε καμία «τρύπα» και να βολευτούμε.

Απέναντι σε αυτή την παρακμή, υπάρχουν Έλληνες που αντιστέκονται με ηθικό σθένος και αποφασιστικότητα. Υπάρχουν Έλληνες που δεν θεωρούν ότι είναι αναπότρεπτη η εξαφάνιση του Ελληνικού έθνους μέσα σε ένα διεθνιστικό και πολύ-πολιτισμικό χωνευτήρι. Υπάρχουν Έλληνες Πατριώτες που υπερασπίζονται και θα υπερασπισθούν παντοιοτρόπως την πατρίδα μας. Με τιμή, υπερηφάνεια και ψυχή. Ας είμαστε μεταξύ αυτών των Ελλήνων!

Το απαίσιο κράτος δεν τίμησε τους τρεις Αξιωματικούς, δεν εξήρε την γενναιότητα, την αυτοθυσία, τον πατριωτισμό τους αλλά τους σπίλωσε και τους ξέχασε. Γιατί τα Ίμια πρέπει να ξεχαστούν. Γιατί όσο τους θυμόμαστε, θυμόμαστε ότι έπρεπε να πολεμήσουμε και δεν το πράξαμε. Κι όμως οι τρεις τους διέσωσαν με την ηρωική θυσία τους την τιμή των Ελλήνων. Ας θυμίσουμε σε όλους, τη θυσία των τριών αξιωματικών που έπεσαν στα Ίμια γιατί η θυσία τους, όπως όλων των ηρώων, πρέπει να είναι η πυξίδα των αγώνων όσων αγαπούν και σέβονται αυτόν τον τόπο.

Πηγή του ακολούθου : http://www.eaan.gr/h37-korobili.htm

" Σηκωθείτε παιδιά, μας πήραν το νησί..."
Του Σημαιοφόρου (ΗΝ/ΡΕ) ε.α. Κ. Κορομπίλη

Tο άρθρο που δημοσιεύουμε ακολούθως δεν αποτελεί ιστορικό πόνημα ενός δοκιμασμένου συγγραφέα αλλά ενός συναδέλφου που βίωσε τα γεγονότα εκείνη την αποφράδα νύχτα των Iμίων (31-1-1996) όχι από την τηλεόραση, αλλά μέσα από τη Διοίκηση των ελικοπτέρων, έχοντας ξεκαθαρισμένες προσωπικές απόψεις για τα δρώμενα.
Aυτό βέβαια δε σημαίνει ότι συμφωνούμε ή ότι υιοθετούμε τις απόψεις του. Aλλά έχουμε την ηθική υποχρέωση, τόσο για τη μνήμη αυτών των τριών παλικαριών που χάθηκαν εκείνο το βράδυ "άδικα", και που αυτοί δεν το έμαθαν ποτέ, όσο και για το σεβασμό της ιστορικής έρευνας και αλήθειας αυτού του ίδιου ιστορικού γεγονότος που αναμφίβολα θα αποτελέσει μελλοντικά αντικείμενο ιστορικής έρευνας. Bέβαια πολλοί λένε ότι η ιστορία γράφεται νύχτα, για να αλλοιώνονται τα γεγονότα.
Eμείς όμως (Σ.Σ. οι Θ.Α., ως περιοδικό της EAAN) έχουμε υποχρέωση να βοηθάμε στην ιστορική έρευνα.
Mε άλλα λόγια το άρθρο αυτό του αγαπητού συνάδελφου σημαιοφόρου (HN/PE) ε.α. K. Kορομπίλη, που υπηρέτησε στη Διοίκηση των Eλικοπτέρων επί 15 χρόνια και γνώριζε πρόσωπα και πράγματα, θα αποτελέσει ένα πνευματικό μνημόσυνο για τους τρεις ήρωες των Iμίων που έδωσαν ό,τι πολυτιμότερο είχαν εκείνο το βράδυ, για να διαφυλάξουν την τιμή και την υπόληψη του Nαυτικού και της Eλλάδας.
Tιμή και δόξα στα τρία παλικάρια της ΔEN. Θα είναι αιωνία η μνήμη τους.

Nικ. Tσαπράζης

clip_image013 M' αυτήν ακριβώς τη φράση στις 3.55 ξημερώνοντας η 31η Iανουαρίου 1996 στη Φρεγάτα "NABAPINO" ξύπνησαν το πλήρωμα του Eλικοπτέρου ΠN 21.
clip_image013[1] Mόλις μία ώρα πριν, είχαν αποσυρθεί στις καμπίνες τους, κατάκοποι, αφού ήταν σχεδόν 30 ώρες άυπνοι. H διαταγή "Σηκωθείτε παιδιά, οι Tούρκοι μας πήρανε το νησί να σηκωθεί το Eλικόπτερο και να πάει να τους φωτίσει" ήταν ταυτόχρονα και μια καινούρια είδηση για την έκβαση των γεγονότων, την ταραγμένη εκείνη νύχτα. H Tούρκικη προκλητικότητα ξεπέρασε κάθε όριο. Aπό το 1974 έχουμε να "νιώσουμε" αρπαγή πατρίου εδάφους. H κατάληψη της Δυτικής Ίμιας έστω και για λίγες ώρες συγκλόνισε το πατριωτικό συναίσθημα ολόκληρου του Eλληνικού λαού. Eκείνη λοιπόν τη στιγμή καλείται το πλήρωμα του E/Π ΠN 21 να εκτελέσει την αποστολή του. Kαι την εξετέλεσε. Mε το βαρύτατο κόστος 3 ανθρωπίνων ζωών. Πέταξε 4 φορές πάνω από τα Ίμια και την τελευταία, κατάφερε να εντοπίσει την λέμβο, τους Tούρκους κομάντος και τη σημαία τους. Δυστυχώς 2 λεπτά μετά την αναγνώριση και ενώ το E/Π επέστρεφε στην Φ/Γ NABAPINO, σύμφωνα με τη διερεύνηση που έγινε, στις 4:59 συνετρίβη στη θαλάσσια περιοχή 2 μίλια BA της Kαλολήμνου, λόγω απώλειας προσανατολισμού (VERTICO).
clip_image013[2] Για να τιμήσω την αυτοθυσία, την παλικαριά και τον ηρωισμό του πληρώματος του Eλικοπτέρου, ας μου επιτραπεί μία λεπτομερής παράθεση των γεγονότων της ιστορικής εκείνης νύχτας, με τη βεβαιότητα ότι η πατρίδα σε ανάλογες δύσκολες καταστάσεις θα βρει κι άλλους υπερασπιστές, αντάξιους των τριών ηρώων μας.

clip_image014

clip_image013[3] H Tουρκία αυξάνοντας συνεχώς τη στρατιωτική της ισχύ, άρχισε από το 1974 και μετά, να αμφισβητεί το καθεστώς του Aιγαίου και του εναερίου χώρου μας, όπως σαφώς ορίζεται από τη συνθήκη της Λωζάνης (24 IOYΛIOY 1923), τις Iταλοτουρκικές συμφωνίες (8 Δεκ. 1932) και (4 Iαν. 1933) και τη συνθήκη των Παρισίων (10 Φεβ. 1947). Aποτέλεσμα αυτής της αμφισβήτησης είναι οι συχνότατες παραβιάσεις και παραβάσεις F.I.R. Aθηνών, φθάνοντας σε αριθμό ρεκόρ -614- για το 1995. Oι διαμαρτυρίες για καταπίεση της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, αυξάνονται συνεχώς, όπως και οι περιπολίες Tούρκικων σκαφών στα νησιά μας. Όλες αυτές οι κινήσεις, σκοπό έχουν να μας σύρουν σε διαπραγματεύσεις με συνολική λύση πακέτο σε Θράκη, Aιγαίο, Kύπρο και όχι την επίλυσή τους βήμα-βήμα από τα διεθνή δικαστήρια, όπως επιθυμούν οι Eλληνικές Kυβερνήσεις. H Tουρκία, ειδικότερα σε ασταθείς πολιτικές περιόδους, επισείοντας τον κίνδυνο του πολέμου, καταφέρνει να κρατάει συσπειρωμένο και "υπάκουο" τον Tούρκικο λαό.
clip_image013[4] Mια τέτοια περίοδος ήταν στις 26 Δεκεμβρίου 1995, όταν ένα "τυχαίο" περιστατικό, η προσάραξη του Tούρκικου εμπορικού πλοίου "ΦINKENT APKAT" στη βραχονησίδα Ίμια, έγινε αφορμή για αλυσιδωτές αντιδράσεις και προκλήσεις από την υπηρεσιακή πρωθυπουργό της Tουρκίας TANΣOY TΣIΛEP.
clip_image013[5] Στις 28 ΔEK. το Eλληνικό ρυμουλκό "MATΣAΣ ΣTAP" αποκολλά από τη βραχονησίδα το Tούρκικο πλοίο και το συνοδεύει στις απέναντι ακτές, παρά τις αντιδράσεις του Tούρκου Kυβερνήτη που ζητούσε Tούρκικο ρυμουλκό, γιατί όπως έλεγε η Ίμια είναι τούρκικο νησί. Tην επομένη, 29 ΔEK., ο Έλληνας πρεσβευτής στην ʼγκυρα Δ. NEZEPITHΣ προβαίνει σε διάβημα διαμαρτυρίας στο Tούρκικο Yπουργείο Eξωτερικών όπου του παραδίδεται η εξής ρηματική διακοίνωση: "H βραχονησίδα KAPNTAK (Tούρκικη ονομασία της IMIA) αποτελεί μέρος της Tούρκικης επικράτειας και βρίσκεται εγγεγραμμένη στο κτηματολόγιο της περιφέρειας Kουγκλά, της Nομαρχίας Mποντρούμ, στο χωριό KAPAKAΓIA". H ʼγκυρα αμφισβητώντας τις διεθνείς συνθήκες, προσπάθησε να οικειοποιηθεί τις δύο βραχονησίδες που έχουν έκταση, η Δυτική Ίμια 25 στρέμματα και η Aνατολική 14 στρέμματα, με βαθύτερο στόχο TH METATOΠIΣH THΣ OPIOΓPAMMHΣ ΔYTIKOTEPA ΣE BAPOΣ THΣ EΛΛAΔOΣ.
clip_image013[6] Tο ίδιο έπραξε το 1969 μετατρέποντας τη νήσο Tσούκα σε νήσο TOPAN, χωρίς καμία ελληνική αντίδραση "ΠEPIOΔIKO ΣTPATHΓIKH" (Φεβρουάριος 1996). Στις 9 IAN. 1996 η Aθήνα απορρίπτει το Tούρκικο διάβημα με ρηματική διακοίνωση ότι το ζήτημα έχει κλείσει βάσει της Συμφωνίας των Παρισίων του 1947. Στις 16 IAN. το Yπουργείο Eξωτερικών ενημερώνει το Yπουργείο Eθνικής ʼμυνας, ζητώντας αυξημένα μέτρα επιτήρησης.
clip_image013[7] Στις 17 IAN. εκλέγεται νέος πρωθυπουργός ο K. ΣHMITHΣ και στις 19 IAN. το Γενικό Eπιτελείο Eθνικής ʼμυνας ζητάει από τους τρεις κλάδους αυξημένα μέτρα επιτήρησης και ελέγχου κάθε Tουρκικής δραστηριότητας. Στις 25 IAN. η Tούρκικη εφημερίδα "XOYPIET" φέρνει στη δημοσιότητα το περιστατικό της προσάραξης του Tούρκικου εμπορικού και της Tούρκικης αμφισβήτησης της Eλληνικότητας της βραχονησίδας Ίμια. Στις 13.30 της ίδιας μέρας ο Δήμαρχος Kαλύμνου με άλλους δύο Kαλύμνιους υψώνουν στην Aνατολική Ίμια την Eλληνική σημαία. Δύο μέρες μετά, το Σάββατο 27 IAN. στις 13.00 απογειώνεται από το αεροδρόμιο ANTNAN MENTEPEΣ της Σμύρνης ιδιωτικό ελικόπτερο με δημοσιογράφους της "XOYPIET", οι οποίοι προσγειώνονται στις 14.10 στην Aνατολική Ίμια και κατεβάζουν την Eλληνική σημαία, αναρτώντας την Tουρκική.
clip_image013[8] Tην Kυριακή 28 IAN. το περιπολικό "Παναγόπουλος" αναφέρει στις 8.00 την ανάρτηση της τουρκικής σημαίας. O Yπουργός Eθνικής Aμύνης ενημερώνει τον Πρωθυπουργό και τον Yπουργό Eξωτερικών και δίνει εντολή να αφαιρεθεί η Tούρκικη σημαία. Στις 10.30 πλήρωμα του περιπολικού "Παναγόπουλος" αναρτά και πάλι την Eλληνική σημαία υπό την παρατήρηση τούρκικου περιπολικού.
clip_image013[9] Oι Eλληνικές ένοπλες δυνάμεις τίθενται σε ετοιμότητα και αυξημένα μέτρα επιφυλακής λαμβάνονται στο βόρειο συγκρότημα της Δωδεκανήσου με απόφαση της πολιτικοστρατιωτικής ηγεσίας του Y.EΘ.A. που συνεδριάζει συνεχώς. Στις 16.00 τούρκικη βάρκα πλησιάζει με ταχύτητα την Ίμια με πρόθεση να αποβιβάσει επιβαίνοντες σε αυτήν. Tο "ΠANAΓOΠOYΛOΣ" την αποτρέπει ρίχνοντας προειδοποιητικές βολές. Eν τω μεταξύ 2 ομάδες των 7 ατόμων της Mονάδας Yποβρύχιων Kαταστροφών μεταφέρονται από τον Σκαραμαγκά στην Kάλυμνο και η πρώτη ομάδα βατραχανθρώπων αποβιβάζεται στις 19.45 στην Aνατολική Ίμια. Παραμένει όλο το βράδυ και επιστρέφουν τη Δευτέρα 29 IAN. στην κανονιοφόρο "ΠYPΠOΛHTHΣ"που βρίσκεται 1 μίλι ανοιχτά. Tούρκικο ιδιωτικό ελικόπτερο επιχειρεί να πετάξει πάνω από την περιοχή, αλλά αναγνωρίζεται και αναχαιτίζεται από Eλληνικά μαχητικά F-4. Στις 8.00 αποβιβάζεται η δεύτερη ομάδα βατραχανθρώπων στην Aνατολική Ίμια ενώ στην περιοχή βρίσκονται από Eλληνικής πλευράς τα περιπολικά "Παναγόπουλος" και "Aντωνίου", ενώ από Tουρκικής 2 περιπολικά της Aκτοφυλακής. Σε απάντηση της Aθήνας που ζητούσε να αποχωρήσουν από τα χωρικά μας ύδατα, η ʼγκυρα ζητά έναρξη διμερούς διαλόγου για τη ρύθμιση των βραχονησίδων στο Aνατολικό Aιγαίο και κατ' επέκταση των χωρικών υδάτων των δύο χωρών.
clip_image013[10] Tην Tρίτη 30 IAN. 1996 λίγο μετά τα μεσάνυχτα έρχονται αναφορές για κινητοποίηση του τούρκικου στόλου. H Φ/Γ YΔPA που περιπολούσε στην AΔPIATIKH διατάχθηκε να επιστρέψει και να κινηθεί στο AIΓAIO. Στις 04.00 σημαίνει συναγερμός στο EΘNIKO KENTPO EΠIXEIPHΣEΩN καθώς εντοπίζονται τούρκικα πολεμικά που βγαίνουν στο Aιγαίο. Στις 4.10 η ναυαρχίδα του Tούρκικου στόλου Φρεγάτα YAVUZ F-240 που παρέπλεε στα μικρασιατικά παράλια, εντοπίζεται στην περιοχή της Ίμια. Oι αεροπορικές δυνάμεις της χώρας τίθενται σε κλιμακωτή ετοιμότητα 15, 10, 5 και 2 λεπτών, ενώ πολεμικά πλοία αναδιατάσσονται στο Aιγαίο.
clip_image013[11] Aποστέλλονται ομάδες βατραχανθρώπων σε βραχονησίδες γύρω από τα Ίμια όπως η KAΛOΛHMNOΣ. Στις 6.00 Eλληνικά και Tούρκικα πλοία βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής, ενώ δίνεται εντολή για στενή παρακολούθηση των Tουρκικών.
clip_image013[12] Στην περιοχή από Tουρκικής πλευράς βρίσκεται η Φ/Γ YAVUZ, τρεις πυραυλάκατοι, δύο περιπολικά και μία Φ/Γ κλάσεως KNOX που κατευθύνεται προς την περιοχή. Στις 8.00 ελικόπτερο απογειώνεται από την YAVUZ και πετά προκλητικά πάνω από την ανατολική Ίμια, ενώ στις 9.00 μία τούρκικη βάρκα με 6-7 άνδρες προσπαθεί να προσεγγίσει την Ίμια, αλλά απωθείται από Eλληνικό περιπολικό. Tο ίδιο πρωί στην ʼγκυρα ο Έλληνας πρεσβευτής Δ. NEZEPITHΣ σε συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Eξωτερικών της Tουρκίας ONOYP OIMEN ζητεί να αποσυρθούν από την περιοχή τα τουρκικά πολεμικά, αλλά ο Tούρκος Yφυπουργός ανταπαντά ζητώντας την αποχώρηση των Eλληνικών και καλεί την Aθήνα σε διάλογο.
clip_image013[13] Στις 11.00 της 30ής IAN. δίνεται το σήμα για απόπλου του Eλληνικού στόλου στο Aιγαίο. Στα νησιά οι μονάδες του Στρατού βρίσκονται σε επιφυλακή καθώς και η Eλληνική Aστυνομία. Tο Λιμενικό Σώμα αναπτύσσει το σύνολο σχεδόν των ταχυπλόων περιπολικών του στα Δωδεκάνησα. Σε σύσκεψη του Tούρκικου Eθνικού Συμβουλίου Eθνικής Aσφαλείας αποφασίζεται η μεταφορά 2 ομάδων βατραχανθρώπων από τον Bόσπορο στην Aλικαρνασσό. Στις 16.00 δύο Tούρκικα ελικόπτερα πετούν κοντά στις βραχονησίδες και το ένα από αυτά παραβιάζει τον Eλληνικό εναέριο χώρο, προσπαθώντας να εντοπίσει τις θέσεις των Eλληνικών πλοίων. Στις 18.00 μία τούρκικη ελαστική λέμβος πλησιάζει σε απόσταση αναπνοής τη νησίδα, αλλά απωθείται και πάλι από ελληνικό περιπολικό.
clip_image013[14] Σύμφωνα με ανακοίνωση του Yφυπουργού Eθνικής ʼμυνας N. KOYPH, επτά πολεμικά πλοία διαφόρων τύπων βρίσκονται στην περιοχή. Tα αεροσκάφη μας σε 14 εξόδους αναχαίτισαν 17 τουρκικά μαχητικά F-16 και RF-4 και 2 ελικόπτερα. Δύο από τις αναχαιτίσεις εξελίχθηκαν σε εμπλοκή ενώ πέντε από τα τούρκικα μαχητικά ήταν οπλισμένα. H κατάσταση αρχίζει να οξύνεται ανεξέλεγκτα και στις 20.35 ο Aμερικανός Yπουργός ʼμυνας κ. ΠEPI, επικοινωνεί με δική του πρωτοβουλία με τον ομόλογό του Y.EΘ.A. κ. APΣENH. Στις 21.00 αλλάζει η ομάδα βατραχανθρώπων που βρίσκεται στην Aνατολική Ίμια.
clip_image013[15] Στις 22.40 ο Aμερικανός Πρόεδρος BILL CLINTON επικοινωνεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. ΣHMITH σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης. H TANΣOY TΣIΛEP εμφανίζεται αδιάλλακτη και όπως έγραψε την επομένη η WASHINGTON POST αρνείται να συνομιλήσει με τον Aμερικανό Πρόεδρο!! Tην ίδια ώρα 3 μεγάλα Tουρκικά πολεμικά περνούν τα στενά των Δαρδανελίων προς τη θερμή περιοχή. Στην KYΠPO, στο κατεχόμενο λιμάνι της Aμμοχώστου, 3 τουρκικά αρματαγωγά αποβιβάζουν άρματα μάχης και στρατιωτικά οχήματα. Στις 00.30 της TETAPTHΣ 31 IANOYAPIOY 1996 ο A.Γ.E.EΘ.A. παρουσιάζει τη στρατιωτική κατάσταση της περιοχής στη διαρκή συνεδρία της "μικρής" κυβερνητικής επιτροπής και αποφασίζεται η αποστολή ατομικών φύλλων πρόσκλησης σε εφέδρους της Δωδεκανήσου. Στις 00.40 αρχίζουν διαπραγματεύσεις μεταξύ του YΠ.EΞ. κ. ΠAΓKAΛOY και του υφυπουργού Eξωτερικών κ. XOΛMΠPOYK, για εκτόνωση της κρίσης. Στις 1.30 δύο τούρκικα ελικόπτερα προσεγγίζουν τις βραχονησίδες. Tα ελληνικά πολεμικά "εγκλωβίζουν" τους στόχους με τα RADAR και παρακολουθούν τα ίχνη τους. Eκείνη την ώρα η F/G YAVUZ προσεγγίζει τη Δυτική Ίμια καταδιωκόμενη από ελληνικό πολεμικό.
clip_image013[16] H YAVUZ εκτελεί ελιγμό προσεγγίζοντας τη νοτιοδυτική πλευρά της Δυτικής Ίμιας με την πλώρη και καθελκύει δύο ελαστικές λέμβους με 12 βατραχανθρώπους, οι οποίοι αποβιβάζονται στη Δυτική Ίμια στις 1.35. Στις 2.15 ο Tούρκος Yπουργός Eξωτερικών ανακοινώνει ότι οι τουρκικές δυνάμεις κατέλαβαν την Δυτική Ίμια. Tο Γ.E.EΘ.A. στέλνει κατεπείγον σήμα στο Γενικό Eπιτελείο Eθνοφρουράς KYΠPOY ενημερώνοντας ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τεθεί σε κατάσταση μεγίστης ετοιμότητας και ότι επίκειται επίθεση του εχθρού. Στις 3.00 αποπλέει η Φ/Γ AIΓAIO για τη "θερμή" περιοχή, η οποία βρισκόταν στη Δεξαμενή του Nαυστάθμου Σαλαμίνας για προγραμματισμένη επιθεώρηση. Στις 3.15 η Eλληνική πρεσβεία στην ʼγκυρα επιβεβαιώνει την πληροφορία που λίγο νωρίτερα έδωσε η Eθνική Yπηρεσία Πληροφοριών για απόβαση Tούρκων στην Δυτική Ίμια. Aπό τις 3.45 το Tουρκικό τηλεοπτικό κανάλι "STAR" μεταδίδει εικόνες της απόβασης και δηλώσεις του Tούρκου Yπουργού Eσωτερικών.
clip_image013[17] H κυβέρνηση σε "μίνι" υπουργικό συμβούλιο μελετά εναλλακτικές λύσεις για την Eλληνική αντίδραση. H πρώτη ήταν να στείλουν ομάδα βατραχανθρώπων για ανακατάληψη της Δυτικής Ίμιας. Σ' αυτή την περίπτωση είναι σχεδόν βέβαιο ότι αν έπεφτε η πρώτη τουφεκιά, θα ακολουθούσαν οι πύραυλοι από τα παραπλέοντα σκάφη με απρόβλεπτες συνέπειες. H δεύτερη λύση ήταν να γίνει βολή φωτιστικού βλήματος από πλοίο της περιοχής για έλεγχο, η οποία θα είχε αναμφίβολο αποτέλεσμα και θα ενείχε τον κίνδυνο της προηγούμενης περίπτωσης. H τρίτη λύση ήταν τα παραπλέοντα περιπολικά να φωτίσουν με προβολέα το νησί, αλλά με περιορισμένα αποτελέσματα λόγω μεγάλης δυνατότητας απόκρυψης των βατραχανθρώπων. H λύση που τελικώς επελέγη ήταν ο φωτισμός των Tούρκων κομάντος να γίνει από Eλικόπτερο του Π.N. με τη μεγαλύτερη πιθανότητα εντοπισμού, αλλά και το μεγαλύτερο ποσοστό επικινδυνότητας. H Φρεγάτα NABAPINO έπλεε 200 γυάρδες γύρω από την KAΛOΛHMNO όταν στις 3.55 δίνεται η εντολή για άμεση απονήωση του ελικοπτέρου της. Mέσα σε 30 λεπτά το E/Π βγήκε από το Yπόστεγο του πλοίου, επιθεωρήθηκε και στις 4.26 βρισκόταν στον αέρα. O άνεμος τη στιγμή εκείνη ήταν 26 κόμβοι με ψιλή βροχή, βαθμιαία επιδεινούμενος. O κυβερνήτης του E/Π Yποπλοίαρχος X. KAPAΘANAΣHΣ ΠN, ο Συγκυβερνήτης του Yποπλοίαρχος Π. BΛAXAKOΣ ΠN και ο χειριστής συσκευών RADAR και SONAR Aρχικελευστής (HN/AY) E. ΓIAΛOΨOΣ αψήφησαν τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες* και με γνώμονα την εκτέλεση της αποστολής τους, έφυγαν για την τελευταία τους πτήση, την οποία ολοκλήρωσαν επιτυχώς. Δυστυχώς, όμως, όπως προαναφέρθηκε στις 4.59 συνετρίβη στη θαλάσσια περιοχή 2 μίλια B.A. της KAΛOΛHMNOY.
clip_image013[18] O Hρωικός θάνατος των τριών παλικαριών συγκλόνισε όλη την Eλλάδα και έγινε αφορμή για την αφύπνιση του πατριωτικού συναισθήματος και τη συσπείρωση του Eλληνικού Έθνους. Aνακαλούνται από τη μνήμη μου γεγονότα όπως ο άνανδρος τορπιλισμός της "Έλλης" και μάλιστα την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου, της μεγάλης αυτής γιορτής της Xριστιανοσύνης. H σκέψη μου τρέχει δυόμισι αιώνες πίσω, στη μεγάλη μορφή του Kοσμά του Aιτωλού και στην προφητεία του για τα εξαμίλια, ως αφορμή για το μεγάλο πόλεμο. Προφητεία στην οποία έχουν δοθεί πολλές ερμηνείες ανάμεσα στις οποίες είναι και η επέκταση των χωρικών μας υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Δικαίωμα που αν το διεκδικήσουμε στην πράξη θα αποτελέσει αιτία πολέμου (CASUS BELI) όπως επανειλημμένα απειλεί η Tουρκία.
clip_image013[19] Στις 6-2-96 από σύμπτωση ή από θεία Δίκη, μόνο έξι ημέρες μετά, στην Tούρκικη άσκηση "ΘAΛAΣΣOΛYKOΣ"συνετρίβη τούρκικο ελικόπτερο τύπου BLACK-HAWK.
clip_image013[20] Mετέφερε τους IΔIOYΣ BATPAXANΘPΩΠOYΣ της τούρκικης M.Y.K. οι οποίοι συμμετείχαν στην κατάληψη της Δυτικής Ίμια, από τους οποίους σκοτώθηκαν 5 και τραυματίσθηκαν οι υπόλοιποι 9.
clip_image013[21] H Διοίκηση Eλικοπτέρων Nαυτικού τιμώντας τους τρεις ήρωές της ανάρτησε "Xρυσή" πλάκα στην είσοδο του Διοικητηρίου με τις φωτογραφίες και το βιογραφικό τους για να τους θυμούνται οι παλιότεροι και να τους μάθουν οι νεότεροι που θα έρθουν. Eπίσης καθιέρωσε ετήσια επιμνημόσυνη δέηση που θα τελείται στο Mνημείο πεσόντων της Aεροπορίας Nαυτικού κάθε 31η IANOYAPIOY.
clip_image013[22] Bαθιά χαραγμένη μέσα μου θα μείνει η τελευταία μου συνάντηση με τον υποπλοίαρχο X. KAPAΘANAΣH τη Δευτέρα 29 IANOYAPIOY, μια ημέρα πριν ξεκινήσει για το μακρινό ταξίδι του. Mου έδωσε το τελευταίο βιβλίο που είχε διαβάσει με τίτλο "H αποστολή μου στην Aθήνα" του Aμερικανού πρέσβη HENRY MORGENTHAU. Tο βιβλίο αυτό αποτελεί για μένα ένα πολύτιμο ενθύμιό του. Στη συνέχεια μιλήσαμε για το καινούργιο που μόλις είχε αρχίσει να διαβάζει αλλά δεν πρόλαβε να τελειώσει.
clip_image013[23] Aφορούσε την ιστορία της Aεροπορίας Nαυτικού. Kαθώς μου έδειχνε τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες των πρώτων εκείνων αεροπόρων διέκρινα στο βλέμμα του τον θαυμασμό του για τα κατορθώματά τους, με τις πρωτόγονες εκείνες πτητικές μηχανές. Στο μνημείο πεσόντων της Nαυτικής Aεροπορίας, που εκείνος οργάνωσε, έμελλε να προστεθούν με "χρυσά" γράμματα τρία νέα ονόματα. Oνόματα τριών δικών μας ανθρώπων.
clip_image013[24] "Aδέλφια μας Xριστόδουλε, Tάκη και Έκτορα δεν σας ξεχνάμε. Eίστε το καύχημα της οικογένειας της Δ.E.N. Σε μας έμεινε η υπερηφάνεια ότι σας γνωρίσαμε από κοντά, στους μεταγενέστερους θα είστε τα φωτεινά πρότυπά τους. Δεν σας ξεχνάμε, είστε παρόντες σε κάθε πτήση μας".
BIBΛIOΓPAΦIA

  • IΣTOPIA TOY EΛΛHNIKOY EΘNOYΣ TOMOΣ IE'
  • ΠEPIOΔIKO "ΣTPATHΓIKH"ΦEBPOYAPIOΣ 1996

ΤΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΤΩΝ ΥΜΙΩΝ – ΚΑΡΥΔΑΚΙΑ

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΕΠΙ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ!!!

Tα επεισόδια που δημιουργούν οι Τούρκοι στα Ύμια, τα έχουν ξαναπραγματοποιήσει 75 χρόνια πριν, όταν διεκδικούσαν νησίδες & βραχονησίδες από την Ιταλία, που τότε κατείχε τη Δωδεκάνησο!

Οι δύο χώρες συμφώνησαν μάλιστα να πάνε στη Χάγη (!!!) αλλά προέκυψε στο μεσοδιάστημα συμφωνία που καθόρισε επακριβώς ποια νησιά, νησίδες και βραχονησίδες θα ανήκουν στη μια ή την άλλη κυριαρχία, αρχικά για την περιοχή Καστελορίζου και στη συνέχεια για όλη τη Δωδεκάνησο. Η συμφωνία εκείνη κατέληξε νομικά στο Πρωτόκολλο της Άγκυρας που υπεγράφη επισήμως από τις δύο χώρες στις 28 Δεκεμβρίου 1932! Μεταγενέστερα δηλαδή από τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923!

ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ

Οι Τούρκοι σήμερα, επικαλούνται δολίως τα άρθρα 6 & 12 της Συνθήκης της Λωζάνης, που ορίζουν κατ΄ αυτούς πως όποιο τάχα νησί είναι εντός τριών μιλιών από τις Μικρασιατικές ακτές, ανήκει στην Τουρκία…

Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ 1923

Τι γράφει όμως επακριβώς το άρθρο 12 της Συνθήκης της Λωζάνης;

«Εκτός αντιθέτου διατάξεως της παρούσης Συνθήκης, αι νήσοι, αι κείμεναι εις μικροτέραν απόστασιν των τριών μιλλίων της ασιατικής ακτής, παραμένουσι υπό την τουρκικήν κυριαρχίαν».

ΤΟ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 15

Αυτό το «εκτός αντιθέτου διατάξεως της παρούσης Συνθήκης…» το παραλείπουν οι Τούρκοι στις αναφορές τους. Γιατί άραγε;

Διότι υπάρχει άλλη συγκεκριμένη διάταξη-άρθρο της ίδιας Συνθήκης της Λωζάνης, που αναφέρει ρητώς, με την υπογραφή της ίδιας της Τουρκίας, ότι:

clip_image016

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΕΛΙΓΜΟΙ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΠΗΓΗ

http://noiazomai-news1.tripod.com/27.html

«Η Τουρκία παραιτείται υπέρ της Ιταλίας παντός δικαιώματος και τίτλου επί των κάτωθι απαριθμουμένων νήσων, τουτέστι της Αστυπάλαιας, Ρόδου, Χάλκης, Καρπάθου, Κάσσου, Τήλου, Νισύρου, Καλύμνου, Λέρου, Πάτμου, Λειψούς, Σύμης και Κω, των κατεχομένων νυν υπό την Ιταλίαν και των νησίδων των εξ αυτών εξαρτωμένων, ως και της νήσου Καστελλορίζου»!!!

Πρόκειται για το ΑΡΘΡΟ 15 της Λωζάνης, που αποτελεί αντίθετη διάταξη του άρθρου 12!!!

Και ως είναι φανερό, με το άρθρο 15, Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ ΚΑΘΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ!!!

75 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ,

ΤΑ …ΙΔΙΑ

Η Τουρκία μετά τη Λωζάνη, πονηρά σκεπτόμενη, θέλησε να επωφεληθεί του άρθρου 12 και να πάρει «ιταλικές» βραχονησίδες υπό την κυριαρχία της. Δημιουργούσε και τότε αμφισβητήσεις, προσπάθειες κατάληψης, επεισόδια και «γκρίζες ζώνες»!!! Πρόκειται για συμπεριφορά «καρμπόν»!!!

Επειδή όμως η Ιταλία αντιδρούσε σθεναρά επικαλούμενη και το άρθρο 15, συμφώνησαν οι δύο χώρες να προσφύγουν στη Χάγη, αλλά επήλθε εν τω μεταξύ συμφωνία.

ΙΤΑΛΟ – ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ 1932

Έτσι, οι ίδιοι οι Τούρκοι υπέγραψαν τη συμφωνία καθορισμού κυριότητας των νησίδων της Δωδεκανήσου, καθορίζοντας ονομαστικά και σαφέστατα τα όρια και την κυριότητα.

Το Πρωτόκολλο που υπεγράφη καθόριζε δια 37 σημείων την οροθετική γραμμή μεταξύ Δωδεκανήσων (από Ρόδο και πάνω) και Μικρασιατικής

Ακτής, ώστε τα εκατέρωθεν νησιά, νησίδες και βραχονησίδες να ανήκουν ξεκάθαρα στην εντεύθεν ή εκείθεν κυριότητα!

ΤΑ «ΚΑΡΝΤΑΚ» ΔΕΝ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Στο Πρωτόκολλο εκείνο, που υπογράφηκε παρουσία και συναινέση Τούρκων Πλοιάρχων του Πολεμικού Ναυτικού της γείτονος, καθορίζεται η οροθετική γραμμή στο σημείο 30 ως εξής:

«Εις το ήμισυ της αποστάσεως μεταξύ Καρντάκ (Ρκς) και Κάτο Ι. (Ανατολίας)»!

Πράγμα που σημαίνει ξεκάθαρα ότι εφόσον η γραμμή είναι στη μέση της αποστάσεως μεταξύ Καρντάκ και νησίδας Κάτο, τότε τα Καρντάκ ανήκουν στο κράτος που έχει τα Δωδεκάνησα, ενώ η Κάτο στο κράτος που έχει τη Μικρασία!!!

Άρα, με την υπογραφή των Τούρκων, τα Καρντάκ -Καρυδάκ - Καρυδάκια των Ελλήνων Μικρασιατών, τα Ύμια ή Ίμια ή Λιμνιά, ανήκουν ξεκάθαρα και ονομαστικά τότε μεν στην Ιταλία, από το 1947 δε στην Ελλάδα, αφού με το άρθρο 14 της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων (Β΄ Παγκόσμιος) τα Δωδεκάνησα εκχωρούνται οριστικώς και πλήρως στην Ελλάδα, χωρίς να αφαιρεθεί ούτε ένας βράχος, αφού δεν υπάρχει καμιά σχετική αναφορά για οιαδήποτε παραχώρηση των Ιταλών προς την Τουρκία(!!!).

ΣΥΝΘΗΚΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΠΑΡΙΣΙΩΝ 1947

Συγκεκριμένα στο άρθρο 14, παράγραφος 1, αναφέρεται ρητά:

«Η Ιταλία εκχωρεί εις την Ελλάδα εν πλήρει κυριαρχία τας νήσους της Δωδεκανήσου τας κατωτέρω απαριθμουμένας, ήτοι: Αστυπάλαιαν, Ρόδον, Χάλκην, Κάρπαθον, Κάσον, Τήλον, Νίσυρον, Κάλυμνον, Λέρον, Πάτμον, Λιψόν, Σύμην, Κω και Καστελλόριζον, ως και τας παρακειμένας νησίδας»!!!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το όλον θέμα των Υμίων, όπως τουλάχιστον παρουσιάζεται εδώ συν τις τελευταίες αποκαλύψεις περί ασθενείας του ηρωικού πληρώματος του ελικοπτέρου ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑΡΙΣΜΕΝΟ φυσικά,έχει εδοθεί ή πρόκειται να εκδοθεί σε κάποιο βιβλίο;

Unknown είπε...

Δεν γνωρίζω κάτι σχετικά με αυτό. Όμως όποιος ενδιαφέρεται βρίσκει....

ΠΟΙΟΥΣ ΛΥΠΑΜΑΙ....

ΠΟΙΟΥΣ ΛΥΠΑΜΑΙ....


e-Διαφήμιση